Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Fòrum i Societat

6 Novembre 2020 - 14 Desembre 2020

forum-imatge-retallat

logo-fs

 

 De la Secció FÒRUM I SOCIETAT a tots els socis/es de la S.C. SANT JAUME

Hem pogut comprovar que hi havia problemes a l’hora d’obrir l’accés a alguns links, dirigia a una altra activitat de l’entitat. Un cop corregida aquesta anomalia, us tornem a fer l’enviament inicial del 1er. Debat Digital que ja us vam remetre el dia 6 de novembre.

 

 1er. Debat Digital (novembre i desembre 2020):

“LA MONARQUIA ESPANYOLA: LA SEVA SITUACIÓ ACTUAL

DESPRÉS DELS DARRERS ESDEVENIMENTS”

 

Tal com us vam anunciar en l’escrit de presentació del dia 23 de setembre, des de FÒRUM I SOCIETAT us fem l’enviament inicial del 1er. Debat Digital. Adjuntem les referències, resums i enllaços de 10 articles d’opinió publicats en diferents medis periodístics, i 2 vídeos informatius de cadenes de televisió. Amb aquests elements pretenem donar-vos una visió plural i objectiva que serveixi per la reflexió, per l’anàlisi i per (qui ho desitgi) aportar els vostres comentaris i opinions.

 

Es poden realitzar els comentaris i opinions clicant la següent adreça electrònica:  secretaria@scsantjaume.cat

  • Cal signar amb el nom o pseudònim (es guardarà la confidencialitat)
  • FÒRUM I SOCIETAT farà arribar després els comentaris i opinions a tots els socis.

 

 Culla, Joan B. «El problema de Felip VI». Ara.cat, 10 d’agost de 2020

El xup-xup antijoancarlista està assegurat durant temps. Avui,respectades persones d’ordre, ferms defensors del statu quo, admeten sense embuts que estem davant d’una crisi institucional comparable a les de 1868 o 1931, si bé amb el desenllaç encara per escriure

 

Llegir l’article

2-fsLamo de Espinosa, Emilio. «¿Monarquía o república? Diez razones». El País, 16 de agosto de 2020

La prefectura de l’Estat d’Espanya és compatible amb gairebé qualsevol identificació ideològica. Obrir un període constituent per canviar de model és donar un salt al buit quan no hi ha consens per fer-ho.

 

Llegir l’article

                               

3fs

Mezquida, Amadeu. «Ni monarquia per càsting ni República per castic». El Diario, 4 de agosto de 2020.

Es fa referència en l’autodestrucció de la monarquia espanyola i la seva possible restauració, però amb dubtes sobre la República.

 

Llegir l’article

4fsPisarello, Gerardo. «Una Monarquía patrimonial” Ara.cat, 25 d’agost de 2020.

Segons Weber, el poder patrimonial es caracteritzava per l’àmplia esfera d’arbitrarietat que s’atribuïa a qui ho exercia. L’abast d’aquest poder depenia al menys de dos factors: la força i el “temor militar”.    

 Llegir l’article

 

 

5fsRamoneda, Josep. «El separatisme reial». Ara.cat, 10  d’octubre de 2020.

No perquè s’hagi repetit deixa de ser veritat, el 3 d’octubre el rei Felip va trencar amb una part molt important de la societat catalana que va més enllà de l’independentisme.

 

Llegir l’article

 

6fsRíos, Sara. “¿Monarquía o república? El eterno debate con el que el rey Felipe VI tendrá que convivir”. 20 minutos, 18 de junio de 2014.

 A l’article es destaca que la monarquia no té una legitimitat democràtica i per tant sempre hi haurà un debat, el qual  s’intensifica quan es produeixen determinats successos com l’abdicació del rei degut a comportaments inacceptables.

 

Llegir l’article

7fsRiquer i Permanyer, Borja de. «Monarquía y democracia en España”.La Vanguardia, 2 de septiembre de 2020.

La Vanguardia, 2 de septiembre de 2020.No es pot pretendre que els mèrits polítics del passat serveixin per mantenir un tracte privilegiat.

 

Llegir l’article

 

8fsRosell, Juan. «El Rey y las empresas». La Vanguardia, 21 de agosto de 2020.

El rei emèrit ha estat una figura històrica excepcional i un gran ambaixador, clau en el progrés econòmic.

Llegir l’article

 

 

9fsSoler, Toni. «‘Delenda est monarchia’». Ara.cat, 28 de setembre de 2020.

Catón es va fer cèlebre perquè acabava totes les seves intervencions al Senat romà amb un afegitó que va esdevenir profètic: “D’altra banda, crec que Cartago hauria de ser destruïda (delenda est Carthago)”

 

Llegir l’article

10fsVera, Esther. «Buscant l’emèrit». Ara Andorra, 8 d’agost de 2020.

Una època s’acaba amb la caiguda en desgràcia del rei de la Transició. L’autoengany que marca la política a Espanya -i sovint a Catalunya- podrà servir per retardar les conseqüències polítiques, però no evitar-les.

Llegir l’article

 

aafs11Diario Público. “Sexto aniversario del reinado de Felipe VI con la monarquía en su peor momento”. 19 de junio de 2020.

El rei compleix sis anys de la seva coronació sota l’ombra de les presumptes irregularitats comeses pel seu pare Joan Carles I i entre crítiques per la seva posició conservadora davant de qüestions com la crisi catalana o el seu rol en la crisi del coronavirus. La monarquia espanyola es troba en el seu pitjor moment.

 

Veure el vídeo

12fsRTVE. Así cuenta la prensa internacional la salida de España de Juan Carlos I. RTVE. 4 de agosto de 2020.

 La notícia de la sortida d’Espanya del rei emèrit ha ocupat titulars en bona part de la premsa internacional, sobretot en països amb un sistema monàrquic, com el Regne Unit.

Veure el vídeo

 

 

 

 

 

 

 

 

Mostra els detalls

Inici:
6 Novembre 2020
Finalització:
14 Desembre 2020
Categoria d'Esdeveniment:

Organitzador

Fòrum i Societat

Recinte

virtualment